В обміннику зобов’язані прийняти будь-які ваші долари

Досить частими є випадки, коли у людини в пункті обміну валют  відмовляються прийняти для обміну купюри, посилаючись на їх зношеність. У зв’язку з цим, Національний банк України посилив вимоги до банків та небанківських обмінних пунктів.

НБУ заборонив зазначеним установам відмовляти клієнтам в обміні іноземної валюти, справжність якої підтверджує спеціальне лічильне обладнання. Також Нацбанк заборонив банкам та небанківським обмінним пунктам встановлювати будь-які обмеження щодо року випуску чи номіналу банкнот іноземної валюти, яка є законним платіжним засобом на території відповідної держави (для долара США – це всі американські долари, випущені після 1914 року).

«..в разі порушення такі дії розцінюватимуться не лише як недотримання регуляторних вимог НБУ, але і як потенційна ознака шахрайської діяльності».

Однак, слід мати на увазі, що банки та небанківські обмінні пункти все ще можуть відмовити у прийомі банкнот іноземної валюти, лише у разі, якщо такі банкноти є сильно пошкодженими (наприклад, розірваними навпіл, обпаленими, зафарбованими, або такими, що мають суттєві друкарські дефекти тощо).

Такі банкноти банки можуть взяти у клієнтів в межах процедури інкасо, яка передбачає виплату відшкодування за пошкоджену банкноту, яке український банк може отримати від свого іноземного банка-кореспондента.

У випадку порушення, слід звертатися до Національного банку України онлайн або на електронну пошту nbu@bank.gov.ua, використовуючи спеціальну форму.